ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ: «Το Ωραιόκαστρο δεν πρέπει να αποκλειστεί μεσοπρόθεσμα από το Μέσο Σταθερής Τροχιάς του Π.Σ. Θεσσαλονίκης»

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ

ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

 26 Απριλίου 2018

Είναι γνωστό ότι σχεδιάζεται η μεσοπρόθεσμη επέκταση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Όπως επιχειρηματολογήσαμε σε σχετικό δημοσίευμα…

( http://reportplus.gr/%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CF%81%CE%B8%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%89%CF%81%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB/ )

…η εγκατάστασή σταθμό του ΜΕΤΡΟ πλησίον του Δήμου Ωραιοκάστρου (Αμαξοστάσιο ΟΑΣΘ της οδού Θερμαϊκού) είναι το καθοριστικό διακύβευμα της ευρύτερης περιοχής τουλάχιστον για την επόμενη 20ετία. Για αυτό το λόγο η πολιτική και οικονομική ηγεσία της περιοχής δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει σε αυτή τη διεκδίκηση.

Μολονότι οι πρωτοβουλίες κορυφής (των ΟΤΑ), είναι θετικές, δεν αρκούν. Κρίσιμα στοιχεία για αυτή τη διεκδίκηση θα είναι η ενεργοποίηση των πολιτών και η επιστημονικής τεκμηρίωση της σχετικής αναγκαιότητας. Για το λόγο αυτό θα ήταν χρήσιμο να συσταθεί μια επιτροπή διεκδίκησης από φορείς της περιοχής (με εκπροσώπους της Διοίκησης του Δήμου, Δημοτικών Παρατάξεων, Επιχειρηματιών κι Εργαζομένων, της Εκκλησίας, των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (π.χ. ΟΑΕΔ) κ.λπ. προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για το θέμα της διακλάδωσης του ΜΕΤΡΟ και να δρομολογήσει -αν χρειαστεί- λαϊκές  κινητοποιήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να συγκροτηθεί μια ομάδα μελέτης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την κατασκευή τερματικού σταθμού πλησίον της Στροφής Ωραιοκάστρου, που θα συντάξει το συντομότερο δυνατό σχετικό πόρισμα με την τεχνική βοήθεια μελετητικής εταιρίας. Το πόρισμα αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει «ενότητα» σχετικά με τα προσδοκώμενα οφέλη της εταιρίας διαχείρισης του ΜΕΤΡΟ από την κίνηση επιβατών στον προτεινόμενο σταθμό.

Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες για μια θετική έκβαση του αιτήματος. Γιατί το μέλλον του Ωραιοκάστρου, δεν μπορεί να περιμένει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: