πολιτική και πολιτικοί

Παλαιότερα η πολιτική δράση, οι ιδεολογικοί αγώνες ήταν ιεροί. Έδιναν νόημα στη ζωή των ανθρώπων και φτερά στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα, η πολιτική έχει απαξιωθεί πλήρως και βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Θεωρείται ένας από τους κύριους, αν όχι ο βασικός υπαίτιος για την παρακμή της εποχής. Η διαπίστωση αυτή έχει αρκετή δόση αλήθειας. Αλλά δεν εξηγεί όλη την αλήθεια. Τα αίτια είναι πολλά αλλά η εμπλοκή είναι μία όπως μας έλεγαν στον στρατό.

koraki

Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Η πολιτική και οι διάκονοί της, είναι προϊόντα της κοινωνίας. Κάνουν δεν κάνουν, είναι ικανοί ή δεν είναι, αυτούς επέλεξε ο κόσμος. Κι όταν ο κόσμος τους επιλέγει, έχοντας τα δικά του κριτήρια, για να βολεύεται αυτός πρώτα και οι διάκονοι όλη μέρα  να κάθονται, πως είναι δυνατόν μετά να έχει και απαιτήσεις.

ΓΥΠΑς

Καλά θα κάνει λοιπόν αυτός ο κόσμος, «τα προϊόντα» αυτά, κυρίως στους Δήμους, που έχουν ημερομηνία λήξης, όταν έρθει ο καιρός τους,  να τα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και όχι στον κάδο ανακύκλωσης.

ΚΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Στον κάδο ανακύκλωσης μπαίνουν όσα υλικά μπορούν να επεξεργαστούν και να φάνουν χρήσιμα, γιατί ορισμένοι από αυτούς,   ούτε για εκεί δεν κάνουν.

Ο Μεγάλος Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος έζησε από το 384-322 π.χ. ,έλεγε ότι «Ο πολίτης ουδενί των άλλων ορίζεται μάλλον ή τω μετέχειν κρίσεως και αρχής». μετάφραση: το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας.

Η λειτουργία της πολιτικής, στους δήμους, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως: τις παραγωγικές σχέσεις, τη δομή της οικονομίας, τις συγγένειες, την εντοπιότητα και την καταγωγή, τις  κυρίαρχες ιδεολογίες και τις δυνάμεις που τις επικαλύπτουν. Η πολιτική δηλαδή διαμορφώνει αλλά και διαμορφώνεται από τη λειτουργία της κοινωνίας ( ψήφισέ με για να σε διορίσω να κάθεσαι) και της οικονομίας. Για την οικονομία θα τα πούμε μιαν άλλη φορά.

Για την εικόνα της εγκατάλειψης, που παρουσιάζει σήμερα η τοπική μας  κοινωνία και κατ’ επέκταση η πολιτική, υπάρχουν διάφορα αίτια:  Η απουσία των ικανών στελεχών, από την ενασχόληση τους με τα κοινά. Η μη ανατροπή και η διατήρηση των ίδιων κατεστημένων δομών και προσώπων για μακρά χρονικά διαστήματα, συχνά οδηγεί σε εκφυλιστικές και παρακμιακές καταστάσεις.

PELATES

Η πελατειακή σχέση, που κτίζουν οι νύν διοικούντες, έχει οδηγήσει στη σταθεροποίηση μιας κατεστημένης λογικής σε δομές και πρόσωπα. Η χαλάρωση των απαιτήσεων των πολιτών, για καλύτερη ποιότητα και επίπεδο ζωής , οδηγεί στην  ευημερία μόνον των έμμισθων βολεμένων από τον δημοτικό κορβανά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: